8/10
  • Pages
  • Editions

Vergroten van de maatschappelijke rol

Maatschappelijk verantwoord beleggen maakt een steeds groter onderdeel uit van ons maatschappelijk profiel als pensioensector. Maar verantwoord beleggen wordt in toenemende mate ook het managen van risico’s, zeker in deze zeer uitdagende tijden wereldwijd.

De Pensioenfederatie vindt het belangrijk dat we als sector deelnemers en het algemene publiek meenemen in de dilemma's en afwegingen die hierbij een rol spelen. Die transparantie is nodig voor vertrouwen en draagvlak voor keuzes die onze sector maakt. Zeker nu steeds meer maatschappelijke thema’s raken aan het beleggingsbeleid van de pensioensector en vragen om een publieke afweging.

Deelname aan het maatschappelijk debat

Afgelopen jaar organiseerden we debatten over het beleggingsbeleid van fondsen: over de dilemma’s rond fossiel en de woningmarkt. Het biedt onze sector de kans om overwegingen en keuzes te delen met een breder publiek en in gesprek te gaan met andere maatschappelijke organisaties. Ook in het komende jaar zullen we debatten organiseren en in gesprek gaan met organisaties en belanghebbenden over hoe maatschappelijke thema’s van invloed zijn op onze sector.

IMVB convenant en klimaatcommitment

Het IMVB-convenant wordt in 2023 afgerond. In opvolging daarvan starten we met structurele stakeholderdialogen. Voor het Klimaatcommitment staat samenwerking en kennisdeling binnen de financiële sector centraal op het punt van CO2-reductie en impactbeleggen. De actieplannen die daartoe in 2022 zijn gepubliceerd, zullen de komende jaren worden uitgerold. Aankomend jaar verwachten we de rapportage van KPMG over deze actieplannen en kijken we op welke punten doorontwikkeling belangrijk is.

Due Diligence

We blijven ons ook in 2023 actief inzetten om de Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD ) voor pensioenfondsen in de goede richting te bewegen. We zijn positief over een eenduidige standaard voor bedrijven om inzage te geven in mogelijke misstanden in de keten van hun bedrijfsvoering en de ondernomen stappen om deze misstanden tegen te gaan. Deze verplichting zou goed aansluiten bij het due diligence beleid dat we als sector voeren als onderdeel van het IMVB-Convenant, dat gebaseerd is op de OESO-richtlijnen. Om het gelijke speelveld te bewaren, is het zinvol dit op Europees niveau vast te leggen, en daarbij zoveel mogelijk te bouwen op de OESO-richtlijnen. We blijven daarom inzetten op duidelijkheid en aanpassing van het Europese voorstel.

Nieuwe ESG-thema’s

We zien dat ESG-thema’s steeds meer op de voorgrond treden in het beleggingsbeleid. Europees zien we dat ook steeds meer aandacht ontstaat voor ‘social’ oftewel de maatschappelijke component van het beleggingsbeleid. Maatschappelijke vraagstukken spelen een steeds grotere rol in het beleggingsbeleid door met name activisme van deelnemers, risicomanagement en toenemende verplichtingen vanuit de overheid.

De Pensioenfederatie wil daarom samen met DUFAS in het kader van het Platform duurzame financiering op de ‘social’ component van ESG starten met een werkgroep. In 2023 gaat de Pensioenfederatie ook aan de slag met het uitwerken van nieuwe thema’s zoals biodiversiteit en het landenbeleid en wat deze thema’s kunnen betekenen voor het beleggingsbeleid van pensioenfondsen. Ten aanzien van de European Single Access Point (ESAP) ligt er een kans om via dit Europese dataportaal voor bedrijven toegang te krijgen tot duurzaamheidsdata, die nodig is voor verantwoord investeringsbeleid en rapportageverplichtingen. De inzet daarop zetten we ook het aankomend jaar voort. Tot slot zullen we ook actief deelnemen aan de discussie rondom de herziening van de Institutions for Occupational Retirement Provision (IORP II) richtlijn, waarin de rol van ESG in de zogeheten prudent person regel herzien zal worden.